Kérj árajánlatot kültéri árnyékolóra, szakértő partnereink pedig felveszik veled a kapcsolatot! ->>>

Előtető a Te otthonodra is – kényelmes, praktikus és kimondottan esztétikus!

Előtető a Te otthonodra is – kényelmes, praktikus és kimondottan esztétikus!

Az otthonfejlesztésnek számos elképzelhető módja van mind a belső, mind a külső tekintetében.

Persze fontos köztük különbséget tenni, hiszen nem ugyanazt a célt szolgálják, elvégre van olyan, ami biztonságosabbá, fenntarthatóbbá teszi az otthonodat, és olyan is, ami szebbé, praktikusabbá.

Maradjunk is ezeknél az utóbbiaknál, hiszen egy előtető kifejezetten olyasmi, ami elsőre puszta külcsínnek tűnhet, ha nem tekintjük meg alaposabban a sokoldalúságát, illetve a hasznát.

Miért vesződne bárki is azzal, hogy egy külön tetőrészt építsen a házfalhoz – kérdezhetnéd –, ha már eleve van teteje, ami megvédi a csapadéktól, széltől, napsugaraktól?

Nos, egy előtető legfőbb funkciója elsősorban a Te védelmed mindezek elől, másodsorban pedig az, hogy mutatós legyen, és újabb védett területtel bővülhessen az ingatlan!

Vessünk hát pár alaposabb pillantást az előtetők hasznára, felépítésére, valamint a lehetséges opciókra!

Mire is jó egy megfelelően megtervezett előtető?

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy voltaképpen mi haszna is van egy előtetőnek, egy kulcskifejezés mindenképpen prioritást évez: a védelem.

Védelem az időjárási viszontagságoktól, melyek ellen gyalogosan kevéssé vagyunk védve, és amennyiben nincs beépített garázsod, a járművedtől is kénytelen vagy a bejárati ajtóig elsétálni.

Mire is jó egy megfelelően megtervezett előtető?

De még ebben az esetben is előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva gyalog érsz haza, és mondjuk a szakadó esőben vagy hóesésben nem kellemes kint állni és a kulcsaid után kotorászni, miközben próbálsz az esernyőddel egyensúlyozni.

Egy előtetőnek pontosan ez a feladata: megvédeni Téged az időjárási tényezőktől, legen szó akár csapadékról, akár égető napsütésről.

Sőt, ha elég nagy, akkor az autóddal is alá állhatsz, és így az is védve lesz az esőtől, kosztól, jégveréstől!

Mekkora méretekben gondolkozhatsz egy előtető esetén?

Mekkora méretekben gondolkozhatsz egy előtető esetén?

Remek kérdés, hogy hol húzódik a határ előtető és féltető között.

Hiszen hasonló funkciót látnak el, illetve hasonló szerkezettel is épülhetnek – a megoldást valószínűleg az elhelyezkedésben kell keresni.

Féltető ugyanis egy terasz vagy tároló felett is lehet, míg az előtető rendszerint a ház utcafrontján helyezkedik el, és akár a kapu fölé is kinyúlik.

A mérete lehet egy-két négyzetmétertől akár egész szobányi is, ezt természetesen az előkert, illetve az ingatlan adottságai, avagy az erre szánt költségvetésed határozzák meg.

Mindenesetre annyit leszögezhetünk a méret kapcsán, hogy legalább akkorának kell lennie, ami alá be tudsz állni, és megvéd, amíg be nem jutsz a lakótérbe.

Vagyis egy fél méternél rövidebb előtetőnek kevéssé van értelme, hacsak nincs az ajtó annyira a falba süllyesztve, hogy így képes legyen ugyanezt a funkciót ellátni.

Mi mindenből készülhet az előtető?

Mi mindenből készülhet az előtető?

A felhasználható anyagok tekintetében hatalmas a választék, hiszen itt nincs szükség akkora teherbírásra, mint egy rendes tetőszerkezet esetén – bár nem elképzelhetetlen egy valóban tető-szerű előtető sem.

Alapvetően a legtöbben a könnyű, légies előtetőkre szavaznak, melyekhez a legideálisabb anyag valamilyen fémszelvény.

Ez lehet horganyzott vagy festet acél zártszelvény, alumínium profil, vagy akár kovácsoltvas is.

A felsorolt anyagok nagy előnye, hogy viszonylag kis anyagvastagságokkal is nagy stabilitást és rugalmasságot tudnak biztosítani, valamint bármilyen dizájn és forma megvalósítható velük, ez csak a Te elképzeléseiden és a kivitelező képességein, eszközein múlik.

Népszerű még a fa is, hiszen igen sokoldalú és könnyen megmunkálható alapanyag, emellett természetes is, és nagyon változatos.

Többségében a fenyő szokott lenni a preferált fafajta, hiszen olcsóbb, mint a különböző keményfák, és könnyebb is hozzáférni.

Ráadásul a különböző felületkezelési eljárásoknak köszönhetően jóval tartósabbá is tehető.

Mivel fedhetjük az előtetőt?

A fedés esetén is legfőképpen az a meghatározó, hogy Te mit szeretnél, illetve az, hogy mit engednek meg a körülmények és a pénztárcád.

Mindenek előtt azt fontos eldöntened, hogy mit szeretnél: átlátszó vagy áttetsző legyen az előtetőd, vagy fedjen teljes egészében, ezzel tökéletes árnyékot adva.

Amennyiben az előbbi mellett teszed le a voksod, úgy igen gyakran használt anyag a polikarbonát vagy plexi lemez, ami majdnem teljesen átlátszó, és üreges szerkezetének köszönhetően igen jó teherbíró képességekkel bír.

Hasonló hatás érhető el például színezett vagy színtelen hullámlemezzel, illetve ha valami extrábbat szeretnél, akkor üvegszálas anyagot is választhatsz.

Átlátszatlan előtető esetén bevett módszer a zsindellyel fedett falemez, ugyanis a szemcsés kátrányréteggel bevont lapok remekül dacolnak az időjárási viszontagságokkal.

Lehetőség van továbbá festett vagy felületkezelt lemezzel is fedni az előtetőt, hiszen ez is remekül ellenáll az esőnek, hónak, korróziónak.

Sőt, ha valami igazán autentikust szeretnél, akkor akár égetett tetőcseréppel is kivitelezhető!

Oszlopokkal, vagy oszlopok nélkül?

Oszlopokkal, vagy oszlopok nélkül?

Azt, hogy az előtetőd oszlopokon nyugodjon-e, leginkább a mérete határozza meg, másodsorban viszont Te is dönthetsz úgy, hogy alulról is támassza valami.

Értelemszerűen egy bizonyos szélességig nem szükséges az alátámasztás, hiszen a csavarok vagy stiftek, melyek a falhoz rögzítik, elég erősek ahhoz, hogy biztonságosan megtartsák, ám egy nagyobb, több méter hosszan kinyúló előtetőt már nemcsak szélszerű, de szükséges is oszlopokra helyezni.

Mindezt úgy, hogy meglegyen a megfelelő lejtése, és lefollyon róla az esővíz, hóolvadék.

Az oszlopok, akárcsak az előtető szerkezete, egyaránt készülhetnek fémből és fából, függően attól, hogy mire van szükséged.

Mi több, akár kombinálni is lehet őket: teljesen járható út, ha a szerkezet acélszelvényekből van, és pácolt faoszlopokra van ráültetve!

Mindez csupán azon múlik, hogy Te mit szeretnél, és mennyire sokoldalú a kivitelező.

Olyan céget keresel, aki elkészíti Neked a megálmodott előtetőt?

Ha ez a helyzet, akkor a legjobb helyen jársz, hiszen partnereink egytől-egyig felkészült és tapasztalt vállalkozások, melyek képesek rá, hogy megvalósítsák a Te elképzeléseidet is!

Ha kültéri árnyékolásról van szó, bennük igazán megbízhat az ember.

Mindehhez annyit kell tenned, hogy kitöltöd az ajánlatkérő adatlapot, mi pedig hozzád irányítjuk illetékes partnerünket, aki felveszi veled a kapcsolatot, és megtárgyalhatjátok a további részleteket.

Kérj ajánlatot már ma, és később élvezd az elkészült előtető minden előnyét!

Kérj árajánlatot kültéri árnyékolóra! Töltsd ki űrlapunkat, és megtudhatod, milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre!

Árajánlatkérés

Melyik megyében tervezed a telepítést?

További cikkek előtető témában