Kérj árajánlatot kültéri árnyékolóra, szakértő partnereink pedig felveszik veled a kapcsolatot! ->>>

Télikert a Te otthonodba is – nem kell lemondanod a kertészkedésről a hideg időszakban sem!

Télikert a Te otthonodban is!

Te is szereted a kertedet, igaz?

A zöld pázsitot, a virágzó majd kihajtó, élettel teli növényeket, az atmoszférát, amit legszebb állapotában nyújtani tud?

Ha igen, akkor valószínűleg igencsak hiányzik ez az érzés a hideg időszakban, mikor a természet szunnyad, és alig lehet pár lépést tenni az eső, hó, sár miatt.

Ráadásul a növényteleltetés se túl izgalmas, plusz rengeteg macerával jár minden évben helyet szorítani nekik a lakótérben.

Vajon nem lehetne ezt a dolgot áthidalni úgy, hogy a növények is jó helyen legyenek télen, és neked se járjon a dolog felesleges macerával?

A régiek tudtak valamit, hiszen pontosan erre szolgáló találmány a télikert, mely mostanság reneszánszát éli!

Ez a helyiség, mely átlátszó falainak köszönhetően elegendő napfényt juttat a növényeknek, ugyanakkor megvédi őket a hidegtől és megfelelő páratartalmat biztosít, csak arra vár, hogy Te is megépíttesd valamelyik partnerünkkel!

Szeretnél többet is tudni?

Üvegház vagy télikert?

Nem véletlen, hogy a két fogalom összemosódik, hiszen van közük egymáshoz, nem is kevés.

A télikertek lényegében az üvegházakból fejlődtek ki a XVI.-XVII. században, mikor a gyarmatosító birodalmak utazói elkezdték hazahordani a gyönyörű, egzotikus növényeket, melyek értelemszerűen nem bírták a jóval hűvösebb európai körülményeket.

Ezért szükség volt olyan zárt terek kialakítására, melyek beengedik a kellő mennyiségű napfényt, télen is megtartják a meleget (innen ered egyébként az „üvegházhatás” kifejezés is), illetve állandó magas páratartalmat tudnak biztosítani, akárcsak a trópusokon és esőerdőkben.

Habár a gyarmatosításnak már régen vége, a különleges növények szeretete megmaradt, és a mai napig bárki megvásárolhatja őket, ám a tartásuk olykor akadályokba ütközik a megfelelő klíma miatt.

Erre kínál többek között kitűnő lehetőséget egy télikert!

Ha Te is a szerelmese vagy az efféle egzotikumoknak, illetve ha megfelelően szeretnéd teleltetni növényeidet, ez lehet számodra a megoldás!

Önálló vagy hozzáépített télikert?

Télikertet kétféleképpen lehet elképzelni: szabadon állót, vagy a házhoz építettet, mely egy falán osztozik az épülettel.

Mindkettőnek megvannak a maga előnyei, és igazából a választásodat leginkább az befolyásolhatja, hogy milyenek a telekadottságok, illetve kiegészítenéd-e ilyesmivel az ingatlanodat.

Önálló vagy hozzáépített télikert?

Egy szabadon álló télikert

  • bárhol felépíthető a telken,
  • és afféle zárt ökoszisztémaként működik,
  • viszont ki kell hozzá menni akár esik, akár havazik.

Ezzel szemben egy házhoz épített télikert

  • közelebb van,
  • akár ajtó is nyílhat oda a szobából,
  • ám megnövelheti az ingatlan hőveszteségét.

Mindkét verzió tökéletesen járható út, és biztos lehetsz benne, hogy a növényeid hálásak lesznek a sokkal ideálisabb körülményekért, könnyebbem fogják átvészelni a hideg időszakokat.

Miért éri meg télikertet építtetni növényeid számára?

Miért éri meg télikertet építtetni növényeid számára?

Ahogy arról szó volt korábban, egynémely egzotikus növénynek igen speciális igényei vannak, és többségük meglehetősen érzékeny is ezekre.

Nyáron, amikor izzasztó hőség van, nem kell ilyesmi miatt aggódnod, hiszen elvannak a kertben egy árnyékos helyen, netán félárnyékban, mindössze a nedvességről és a megfelelő táptalajról kell gondoskodnod.

Ám fűtési szezonban értelemszerűen muszáj őket bevinni, hacsak nem szeretnéd, hogy az eddigi fáradságos munkád kárba vesszen.

Odabent azonban jóval kevesebb fényhez jutnak, és a fűtés miatt kialakuló száraz levegő sem éppen ideális nekik.

A folyamatos öntözés, párásítás ellenben Rád nézve nem biztos, hogy jó kombináció, hiszen ez gyakorlatilag egy meghívó a penésznek, amiről tudjuk, hogy nem mondható kifejezetten egészségesnek.

Ha a teleltetés után azt tapasztalod, hogy a falakon, zugokban, bútorok hátulján szépen elindult a penészedés, az egy jelzés lehet, hogy ideje télikertet csináltatni.

Miből épülhet fel egy télikert?

Miből épülhet fel egy télikert?

Egy télikert esetén talán a legfontosabb szempont az ellenállóság.

Miért számít ez?

Pontosan a magas páratartalom miatt, ami jellemzően könnyebben tesz kárt a természetes anyagokban, valamint az acélban.

A faszerkezet a nedvesség hatására korhadni kezd, megtelepednek rajta a gombák, zuzmók, és egy idő után menthetetlenül tönkremegy.

Persze, vannak védőszerek, lakkok, amik képesek lassítani ezt a folyamatot, de ha már télikertben gondolkodsz, akkor valószínűleg nagyon hosszú időre tervezel, nem igaz?

A felületkezelés nélküli acélszerelvényekkel is gond lehet, hiszen a rozsda szépen lassan megeszi, törékennyé teszi őket.

A legjobb, ha a szerkezet alumíniumszelvényből, horganyzott, festett acélidomokból, netán erős műanyagból készül, hiszen ezek rettentő ellenállóak mindenféle ártalommal szemben.

Az „üvegtáblák” sem kell, hogy feltétlenül üvegből legyenek, bár a többrétegű panelek lehetnek az ablakokhoz hasonlóan is kialakítva, így pedig jobban hőszigetelnek.

Felhasználható még átlátszó plexi vagy polikarbonát is, ezek olcsóbb és rugalmasabb anyagok, a réteges szerkezetnek köszönhetően pedig a hőmegtartó képességük is elég jó.

A hangulatról sem szabad megfeledkezni!

A hangulatról sem szabad megfeledkezni!

A praktikus szempontok után mindenképpen szót kell ejtenünk arról is, hogy saját magadat miként ajándékozod meg, ha télikertet építtetsz.

Képzeld el, hogy tél van, hideg, akár még a hó is hullik, Te pedig egy bögre forró teával a kezedben belépsz a kis trópusi paradicsomodba, ahol semmi sem zavarhat a külvilág kényelmetlenségéből.

Magadba szívod a fülledt, oxigéndús levegőt, a levelek, föld, tőzeg illatát, és kicsit elidőzöl azon morfondírozva, hogy mi mindent fogsz csinálni, ha végre megjön a jó idő.

Sőt, ha a télikerted elég nagy, akár egy másodlagos étkezőt is berendezhetsz ide – a lehetőségek csak a helyiség méretén és a Te fantáziádon múlnak.

Eközben odabent, a lakótérben nem kell állandóan a bent telelő növényekben bukdácsolnod, körbejárnod, amíg locsolod és párásítod őket, mert most mind egy helyen vannak, és sokkal könnyebben kezelhetőek.

Bízd télikerted kivitelezését partnereinkre!

Megtetszett egy télikert gondolata, ahol ideális körülmények között teleltethetnéd érzékenyebb növényeidet is?

Ahová Te magad is kimehetsz, és a hideg hónapokban is érezheted kicsit a természet élettel teli atmoszféráját?

Akkor a lehető legjobb helyen jársz, hiszen tapasztalt és hozzáértő partnercégeink pontosan arra várnak, hogy nálad is megépíthessék a számodra tökéletes télikertet!

Segítség kell az elképzelésében, megtervezésében és megépítésében?

Partnereinkre minden gond nélkül rábízhatod a dolgot.

Kérj hát árajánlatot akár már ma, és hozzád irányítjuk a megfelelő céget, hogy megbeszélhessétek a továbbiakat!

Kérj árajánlatot kültéri árnyékolóra! Töltsd ki űrlapunkat, és megtudhatod, milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre!

Árajánlatkérés

Melyik megyében tervezed a telepítést?

További cikkek télikert témában